Matyó múzeum

színpompás népviseletünk
11 ápr

Matyó múzeum

Mezőkövesd Mátyás királytól kapott mezővárosi rangot. Az itt élők ezért olyan hálásak voltak a királynak, hogy annak becézett nevéről saját magukat is elnevezték. Így lettek az itt élők matyók. Színpompás népviseletükkel, máig őrzött hagyományaikkal, zárt közösségükkel különleges néprajzi egységet alkotnak még ma is.
A legenda szerint egy matyó menyecskének az Ördög elrabolta az édesanyját és a szerelmét. Cserébe szeretteiért az Ördög azt kérte a lánytól, hogy télvíz idején vigye el neki az ölében a nyár összes virágát. Erdő, mező legszebb virágait hímezte a lány a kötényére és vitte el azt az Ördögnek, aki betartotta ígéretét. Így születtek meg a csodálatos matyó hímzések motívumai.
A matyóművészet értékét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a matyó népművészet az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listájában is szerepel. Nincs könnyű dolga annak, aki szeretné pontosan megismerni a matyó mintákat, mert ezek számtalan egyéni változatban készülnek, és sohasem ismétlődnek. A matyó hímzésre legjellemzőbb a rózsa, ebből a legtöbb változatot Kisjankó Bori tudta hímezni. Szép, 19. századi parasztházban van a Hadas városrészben a Kisjankó Bori Emlékház, ahol meg is tekinthetik a híres népművész munkáit.
A Matyó Múzeumban ízelítőt kaphatunk a hajdan mindennapi viseletekből, a nők hosszú, harang alakú szoknyáiból, a színpompás fejdíszekből, a legények hosszú, bő ujjú, ugyancsak gazdagon kivarrott ingeiből; s megismerkedhetünk a matyók életével, szokásaival, a summás élettel, valamint a háromosztatú parasztházak berendezési tárgyaival. Kisjankó Bori „százrózsája” is ebben a múzeumban kapott helyet.
A múzeum bejáratánál az 1954-ben elhunyt „százrózsás íróasszony”, az iskolát teremtő Kisjankó Bori mellszobra tekint ránk, míg 1850 körül épült lakóházában – ma Emlékház – a színpompás ragyogás mögött meghúzódott régi szegényparaszti életformát is megismerhetjük.
Cím: 3400 Mezőkövesd Szent László tér 8.
Virtuális séta a múzeumban
Telefon: +36 49 311 824
Nyitva tartás: április 1-től október 31-ig 09.00-17.00, november 1-től március 31-ig 09.00-15.00, Hétfőnként a kiállítás zárva tart!