Borterasz

csak természetesen
11 ápr

Borterasz

Csernus Imre egy ideje borászkodással is foglalkozik, aki úgy véli, az öregség akkor kezdődik, amikor az ember rutinszerű életet él, és nincs bátorsága megújulni. Hát, neki volt, ezért ismerőseivel szőlőbirtokot alapított.
A pszichiáter 2009-ben költözött el Budapestről, majd nem sokkal később két barátjával, Csutorás Ferenc borásszal és Mészáros Péter grafikussal elhatározták, hogy megmentik a régi, kivágásra ítélt szőlőt az Érseki-dűlőn. Létre is hozták az Almagyar-Érseki Szőlőbirtokot, ahol neutrális borok készülnek, hordós érleléssel, ami Csutorás szerint az egyetlen út Magyarország számára a kitörésre. „Nem engedtem a kereskedőknek, adalékanyag mentesen dolgozom. Nálunk fából készült erjesztőkádat, kácit használunk, egyedi stílust igyekszünk kialakítani, ha már a tufapincénk mikroklímája is egyedi” – mondta el a borász egy februárban tartott borkóstolón.
forrás: Mészáros Péter
Birtokukon azokat az ízeket keresik, amelyekkel Eger korábban ott volt Európa bortérképén. A pincéjükben érik az a bikavér, amit a kadarka húz, használják a makrancos, de briliánsan fűszerező menoirt, és a szánkban már érezzük a furminttal és olaszrizlinggel házasított leányka ízét. És maradnak a naturális borkészítésnél, hogy a legkevésbé terelődjenek el a terroir természetes adottságai.
A hatvan férőhelyes teraszon hideg és meleg ételekkel, Csernus DEPRESSO kávéval az AÉS teljes borkínálatával és egyéb egri borokkal, valamint alkoholmentes frissítőkkel várják vendégeket. A terasz igazán romantikus, inspiráló helyszíne lehet megfáradt baráti társaságoknak. Bónusz: körpanoráma a Nagy-Egedre, az Almagyarra, a Síkhegyre, a Pajdosra, a Bükk és a Mátra vonulataira. A borteraszukon üldögélve igazán közel lehet kerülni a természethez és a szőlőhöz.
Az Almagyar Érseki Szőlőbirtokon csak természetes, az emberi szervezetre ártalmatlan vegyszereket használnak.
Cím: 3300 Eger, Szeszfőzde utca. 
Telefon: + 36 70 417 7572
Weboldal: https://almagyar.hu/ 
Facebook: https://www.facebook.com/Almagyar-Éreseki-Szőlőbirtok 
Képek: divany.hu & almagyar.hu